8e Internationale Historische Horneland Rally 2005

vrijdag 18 en zaterdag 19 maart 2005

 
Harm Lamberigts behaalt triple overwinning in de Historische Horneland

 

Na een doodvermoeiende rit worden op zaterdagavond 19 maart de equipes van de 8e Internationale Historische Horneland Rally in Weert warm ontvangen door de lokale bevolking en een handjevol verstokte rallyfans. Vooral voor Weertenaar Harm Lamberigts is het een formidabele thuiskomer. Hij weet voor de derde keer op rij de overwinning te behalen en is daarmee de eerste deelnemer van deze historische rally die de wisselbeker definitief een ereplekje in zijn huis mag geven.

 

Een fantastisch mooie rally

 

Na afloop van de tweedaagse Internationale Historische Horneland Rally laten de deelnemers niets dan lof horen: geweldig, super en een fantastisch mooie rally zijn veel gehoorde kreten. Het is de organisatie, met dank aan de officials en de rekencrew, dan ook wederom gelukt op alle fronten een geslaagd evenement neer te zetten. “Een echte Horneland zoals vroeger, lang, zwaar en beslist niet voor watjes”, vindt wedstrijdleider André Jetten. “Niettemin hebben we weinig uitvallers gehad en diegenen die reperaties moesten doen, hebben ’s avonds voor de overnachting in het Franse Lille weer aansluiting gezocht.”

 

De 8e editie gaat te boek als een ellenlange rit

 

De 8e editie gaat te boek als een ellenlange rit, die de eerste dag tot diep in de nacht duurt en – na een korte naborrel met warme hap en een hazenslaapje – in de vroege, mistige ochtenduren wordt hervat.

De Sportklasse staat de tweede dag namelijk weer om 07.00 uur paraat en ook de Tourklassers hebben een zware dag voor de boeg. Zij rijden de klok rond richting Weert, waar Niek Vroon en Jaap Gispen vervolgens als winnaars gehuldigd worden. “Tijdens het eerste traject van de tweede dag miste maar liefst 60 procent van deze klasse de tijdcontrole. Waarschijnlijk had nog niet iedereen de slaap uit. De aanpassing in de tijdcontrole is dus geen overbodige luxe”, vertelt Jetten. (De overschrijding van de tijdcontrole is van 30 minuten naar 45 minuten verlengd.)

Met uitzondering van hier en daar een beetje blikschade gebeuren gelukkig geen ernstige ongelukken tijdens de race. De sfeer is de hele tijd opperbest en iedereen geniet van elkaars gezelschap en de goed verzorgde maaltijden, ondanks het feit dat de equipes goed bij de les moeten blijven.

 

Het laaste stuk is verrassend venijnig

 

De concentratie is goed, de hoop groot en de wil om te winnen sterk. Vooral bij de drie equipes die lange tijd aan kop staan. Hans van Beek en Joost Chermin, beiden aan het stuur van een Alfa Romeo, zijn duidelijk niet van plan de overwinning weg te geven aan Harm Lamberigts. Chermin staat bij de lunch, vóór het laatste traject, op een tweede plaats en eindigt uiteindelijk als zevende, terwijl Van Beek op dat moment nog zevende staat en als tweede over de finish gaat. “Het laaste stuk was verrassend venijnig”, aldus de wedstrijdleider. “Daarin werden de navigators danig op de proef gesteld. De equipes denken dat ze er bijna zijn, gaan iets relaxter rijden en dan wacht hen ineens nog een pittige uitdaging.”

Maar Harm Lamberigts en zijn navigator Arthur Denzler, die hem voor de tweede achtereenvolgende keer vergezelt in zijn rode Ford Escort Mk1 uit 1968, slaan zich er buitengewoon goed doorheen. Volgens Jetten zijn zij absoluut de terechte winnaars.

 

Startnummer 1 als eerste over de finish

 

Tegen 18.30 uur rijdt Harm, met een geblesseerde linkerhand, zijn dierbare bolide door de straten van zijn woonplaats, naar de zegeboog die voor zijn Café/Cinema Gotcha staat opgesteld. Het enthousiaste ontvangst overweldigt hem en alle spanning glijdt van hem af. “Ik was toch zenuwachtiger dan anders, omdat veel mensen hoge verwachtingen koesterden”, biecht hij eerlijk op. “We hadden dit zelf echt niet verwacht. Onze tocht was soms wat rommelig en af en toe misten we een paar puntjes. Pas voor het slapengaan hoorden we dat we de volgende dag weer als eerste zouden starten en beseften we dat we kans maakten.”

Hij geeft een groot compliment aan de organisatie die weer alles op alles heeft gezet om een zware rally op touw te zetten. Ook vertelt hij dat het uitstekende navigatiewerk van Denzler onontbeerlijk is in deze harde strijd. “Hij is ontzettend gedreven en serieus, niet voor niets Nederlands kampioen.”

Het tweetal wint de 8e Internationale Historische Horneland Rally voor de tweede keer samen. “Arthur zegt dat wanneer de rijder drie keer op rij wint, de navigator ook drie keer op rij moet kunnen winnen, dus ik vrees dat we volgend jaar weer met dezelfde instelling van de partij zijn.”

Voor Lamberigts heeft deze triple overwinning een extra emotionele kant, omdat zijn vader een van de grondleggers van de Hornelandlegende was. “Hij heeft zijn passie voor deze sport aan mij doorgegeven en ik heb echt het gevoel dat hij het laatste stuk met ons is meegereden.”  

 

Starrally

Wij willen u er nog even op wijzen vrijdagavond 25 november 2005 vrij te houden. Zoals u misschien reeds gehoord heeft, gaat Stichting Horneland Rally in samenwerking met Ad van Dolder en André Jetten de (Gulf) Starrally van welleer nieuw leven in blazen.

De opzet van deze nachtrally zal exact hetzelfde zijn als in de jaren zeventig van de vorige eeuw. In een tijdsbestek van 12 uur dienen alle, van tevoren bekend gemaakte tankstations, aangedaan worden. De volgorde daarin is volkomen vrij, aangezien er verschillende startplaatsen zijn en de provincies Brabant en Limburg vormen het rijgebied. Medio mei volgt een informatieavond over deze herrezen Starrally.

 

Maar eerst gaat alle glorie naar de prijswinnaars van de 8e Internationale Historische Horneland Rally.

 

Download Persbericht foto's klik hier

Deze foto's zijn vrij van copyright, Naamsvermelding verplicht. Fotografie Jan-Peter Ambaum

 

PRIJSWINNAARS

SPORTKLASSE 2005

 1          Harm Lamberigts – Arthur Denzler          startnummer     1

2          Hans Van Beek – Gerard Heimerikx                               15

3          Rob Van Den Berg – Jacques Limpens                          29

4          Jan Ebus – Lester van der Zalm                         41

5          Cor Meulen – Luc Hendrickx                                         3

  

TOURKLASSE 2005

1          Niek Vroon – Jaap Gispen                                             24

2          Marcel Spooren – René Blanken                                    2

3          Paul Swemmer – Leon Mommersteeg                            18

4          Miel Gerritse – Ewout Huysen van Kattendijke                6

5          Niels Serry – Jeroen van der Hek                                   22

 

CLUBTEAMS 2005

1          Penrite Oil

2          Team Rotterdam

 

1E PRIJS DAMES SPORT 2005

            Ariane Giezeman – Dianne van de Ven                           97

 

1E PRIJS MIXED EQUIPE 2005

            Laurens van der Velde – Jenny van de Boel                    16

 

BESTE WEERTER EQUIPE 2005

Laurens van der Velde – Jenny van de Boel                    16

* Eindigde op 22ste plaats in de Tourklasse

                             Persbericht foto's | Foto's Horneland Rally 2005 | www.hornelandrally.nl